Vše pro účetní

Archiv

Řešení ke kvízové otázce č.18

 

S.r.o. zakoupila pro obchodního ředitele v červenci 2013 osobní automobil, který bude podle předpokladů společnosti použitý k soukromým i služebním účelům. Předpokládá se, že poměr použití bude 50:50. Jaký přístup by měla společnost zaujmout k odpočtu DPH na základě přijaté faktury s DUZP červenec?

 

a/ s.r.o. by měla krátit odpočet v koeficientu již v přiznání za červenec (případně za třetí kvartál u kvartálního plátce DPH) na základě výše uvedeného poměru a na konci roku ještě provede úpravy podle skutečnosti

b/ s.r.o. si uplatní plný nárok na odpočet na základě přijaté faktury v přiznání za červenec nebo třetí kvartál …. Další úpravy nemusí dělat ani na konci roku

c/ s.r.o. si uplatní plný nárok na odpočet na základě přijaté faktury v přiznání za červenec nebo třetí kvartál …. na konci roku provede úpravy dle skutečného poměru (km soukromých vs služebních)

 

správná odpověď – a / s.r.o. by měla k DUZP provést kvalifikovaný odhad předpokládaného poměru soukromých a služebních km a v posledním DP provést případné úpravy dle skutečnosti.

Kategorie: