Vše pro účetní

Archiv

Řešení k otázce č.373

Stavební firma, tuzemský plátce DPH, dostala zakázku od nejmenovaného tuzemského okresního města za účelem opravy budovy radnice. Zakázka jako taková svým charakterem splňuje podmínky stavebních a montážních prací a má typologické předpoklady pro přenesenou daňovou povinnost. Příjemce plnění, městský úřad, je také plátcem DPH s tím, že kromě svojí veřejnoprávní činnosti provádí i zdanitelná plnění z pohledu DPH. Jak budou stavební práce fakturovány odběrateli?

a/ jako osvobozené plnění bez nároku na odpočet

b/ jako běžné zdanitelné plnění se základní sazbou 21 procent, neboť budova radnice nesplňuje svým charakterem podmínky objektu pro bydlení

c/ v přenesené daňové povinnosti dle paragrafu 92 ZDPH

Správná odpověď:-c/ V případě příjemců plnění může mít stavební firma velmi často oprávněné obavy, zda jít přes tuzemský reverz nebo uplatnit DPH na výstupu. V tomto případě je městský úřad plátcem DPH a ze zadání příkladu je patrné, že má také zdanitelná plnění. Dovolím si odhadnout, že v objektu radnice je mimo jiných odborů i účtárna, které se stará o vedení všech transakcí – tedy i těch zdanitelných. Tím pádem transakce naplňuje podmínky pro aplikaci přeneseného zdanitelného plnění a faktura by měla být v tzv. reverzu.

Kategorie: