Vše pro účetní

Archiv

Řešení k otázce č.390

Pan Stanislav pronajímá byt v Brně nájemci za patnáct tisíc korun měsíčně a nájemné vybírá každý měsíc v hotovosti. Jako potvrzení o úhradě vystavuje příjmový doklad. Musí příjem z pronájmu evidovat z pohledu zákona o evidenci tržeb /tzv. EET/ a zasílat státu účtenku v souladu s tímto zákonem?

a/ bez jakékoli výhrady ano

b/ rozhodně ne, neboť pronájem bytu je vyloučen z působnosti tohoto zákona

c/ v závislosti na tom, zda poskytuje ubytovací službu a zdaňuje ji v paragrafu 7 ZDP jako příjem z podnikání anebo zda je příjem z pronájmu u něj zdaňován dle paragrafu 9. V prvním případě tento příjem evidovat musí a v druhém nikoli.

Správná odpověď: -c/ Ze zedání není zcela patrné, zda pan Stanislav poskytuje ubytovací službu nebo pouze pronájem. Ubytovací služba nemusí být podložena živnostenským listem, avšak pokud role pronajímatele naplňuje znaky ubytovací služby, tak mudí být zdaněna dle paragrafu 7 ZDP. V takovém případě není jiné cesty než rozhodný příjem evidovat dle Zákona o evidenci tržeb. Pokud by ovšem charakter jeho plnění byl pouze pronájem, což by odpovídalo zdaňování dle paragrafu 9, tak žádný příjem nemusí být evidován.

Kategorie: